werk
OPZ Geel

Binnen het masterplan voor de site van het openbaar psychiatrisch ziekenhuis te Geel, opgemaakt door Osar Architecten, worden 6 bestaande gebouwen gerenoveerd en herbestemd door Osar en realiseert Tom Cortoos Architecten één nieuwbouw, het TLC. Het Technisch Logistiek Centrum brengt alle gemeenschappelijke functies die momenteel verspreid zijn over de zorgcampus samen in één grote nieuwbouw. Het gebouw structureert, door zijn schaal en inplanting, dit deel van de campus. Bezoekersparking, logistiek plein en voetgangersroute krijgen een duidelijke eigen plek naast en langs het gebouw.

Het gebouw is opgevat als een groot dak waaronder 'dozen' geplaatst worden met verschillende technische functies erin. Tussen de dozen bevindt zich een dubbelhoge circulatieruimte waarin de trappen en paserellen als objecten staan en hangen. Bovenop deze dozen en onder het grote betonnen dak worden administraties en activeringsateliers geplaatst. Op het gelijkvloers bevindt zich de entree naar alle algemene diensten voor het personeel terwijl vanaf het maaiveld een zeer brede en luie trap de patiënten toegang verschaft naar de activeringsateliers die zo hun eigenheid bewaren. Langs de logistieke en technische kant toont het gebouw zich als één fors gebouw terwijl de meer publieke zijde van het volume wordt opgebroken tot kleinere volumes om zo meer aan te sluiten op de schaal van de reeds aanwezige gebouwen. Het balkvolume wordt door terrassen, trap naar activeringsateliers en laad- en loskade enigszins aangetast maar blijft als figuur duidelijk aanwezig.

opdracht: technisch logistiek centrum geel
opdrachtgever: openbaar psychiatrisch zorgcentrum geel
locatie: dr. sanodreef, geel
jaar: 2012-2013
oppervlakte: 7.000 m²
budget: € 11.250.000
status: uitgevoerd
partners: i.s.m osar architecten, studiebureau infrabo - stabiliteit en technieken

[tekst sluiten]
1/10
OPZ Geel