werk
Bologna Shoah Memoriaal

Een gedenkplaats voor de holocaust moet niet mooi zijn of behagen. Het is een plek die de herinnering levendig houdt zonder echter didactisch te zijn. De memoriaal is duidelijk anders in het stedelijk weefsel. Het is een breuk, net zoals de gebeurtenis die hier herdacht wordt.

De toegangen naar de gedenkplaats zijn ongemakkelijk; één vanaf de brug waar de helling raakt aan de vloer van de memoriaal en één die zich vanaf de lagergelegen straat door de sokkel naar boven boort. Één enkele doorlopende route verbindt de twee toegangen. De collectie kamers staat 45 graden gedraaid tegenover de omgeving en wordt aan de randen van de sokkel afgesneden. Het is een ongemakkelijke en verstoorde ruimtelijkheid met herinneringen aan afgebrande huizen en verlaten plekken. Helemaal achteraan ligt een rustige plek voor meditatie, met uitzicht over de treinsporen naar het centrum van de stad. Een lijn met alle namen van de holocaust-slachtoffers uit Bologna loopt over de muren van de gedenkplaats.

opdracht: Shoah Memoriaal
opdrachtgever: Joodse gemeenschap van Bologna
locatie: Bologna, Italië
jaar: 2015
oppervlakte: 1.600 m²
status: wedstrijdontwerp

[tekst sluiten]
1/5
Bologna Shoah Memoriaal