werk
Van Noort

De typische achterbouw van deze herenwoning wordt gerenoveerd met behoud van het eigen karakter van de onderscheiden kamers. Iedere ruimte krijgt een eigen vloerafwerking en dakvorm zodat de kamers verder verzelfstandigen terwijl ze dankzij grote openingen in wanden, gevels en daken toch onderling sterk verbonden worden. Daglicht valt op onverwachte wijze binnen en zichtrelaties ontstaan tussen ruimten die normaal visueel geen relatie hebben.

Tussen de keuken op het gelijkvloers en het kantoor op de verdieping zorgt een vide voor ruimtelijke samenhang. Zo wordt het werken op de verdieping in relatie gebracht met het leven op het gelijkvloers. De eetplaats wordt bekroond met een piramidedak met bovenaan een klein daklicht en de zithoek krijgt, ondanks de ligging middenin het gebouw, daglicht en uitzicht via een groot raam dat naar het piramidedak gericht is. Het resultaat is een collectie van kamers met sterke eigen identiteit waar de verschillende functies een eigen plek krijgen, maar die toch functioneel en ruimtelijk verbonden blijven. Een reeks symmetrie-assen structureert het geheel van kamers. Het terras wordt als vijfde buitenkamer achteraan geplaatst, en sluit aan op keuken en eetplaats en verbindt beide kamers met de tuin.

opdracht: renovatie herenhuis
opdrachtgever: privé
locatie: Van Noortstraat, Antwerpen
jaar: 2014-2015
oppervlakte: 60 m²
status: uitgevoerd
partners: studiebureau Van Craen, aannemer Built

[tekst sluiten]
1/9
Van Noort